عناب

کلیات گیاه شناسی

عناب درختی است که ارتفاع آن تا 8 متر می رسد نوعی از این درخت مستقیم و باریک است و نوعی دیگر بصورت کج و معوج بالا می رود .

عناب بومی مناطق گرمسیر است. کشت آن در شمال آفریقا ،جنوب اروپا و نواحی مدیترانه رواج دارد .

برگهای این درخت کوچک ، زیبا ، شفاف ،‌متناوب و دندانه دار است . گلهای آن کوچک و برنگ سبز مایل به زرد می باشد. میوه این درخت که عناب نامیده می شود برنگ قرمز و بشکل تخم مرغ ودارای یک هسته است .

طعم عناب کمی شیرین است.

ترکیبات شیمیایی:

عناب دارای لعاب فراوان، حدود 5% مواد پروتئینی ، 4%مواد قندی و مقدار زیادی ویتامین C و املاح می باشد . در عصاره آبی چوب عناب اسید زی زی فیک و اسید زی زی فوماتیک وجود دارد .

خواص داروئی:

عناب از نظر طب قدیم ایران معتدل است . البته ابو علی سینا اعتقاد داشت که عناب کمی سرد است .

1)عناب بدلیل داشتن لعاب زیاد  نرم کننده سینه است.

2)ملین است مخصوصا اگر آنرا با آب و یا شیر بجوشانید.

3)ادرار را زیاد می کند.

4)عناب آرام کننده اعصاب است .

5)خون را تمیز می کند .

6)ضد سرفه است .

7)خواب آور است و بیخوابی را برطرف می کند.

8)جوشانده پوست درخت عناب داروی ضد اسهال است.

9)آسم وتنگی نفس را برطرف می کند .

10)برای معالجه و التیام زخمهای کهنه گرد ریشه خشک شده عناب را روی آنها بپاشید .

11)هسته عناب خواب آور است.

12)خستگی شدید را برطرف می کند.

13)رشد موی سر را زیاد می کند .

14)جوشانده عناب گرفتگی صدا را برطرف می کند.

15)جوشانده عناب برای سرفه و درد سینه مفید است.

16)برای برطرف کردن ورم چشم ، عناب را به چشم بمالید.

17)دستگاه هاضمه را تقویت می کند .

18)حافظه را تقویت می کند .

19)کم اشتهایی را برطرف می کند.

20)هرگاه که احساس غمگینی کرده و گریه می کنید یک فنجان دم کرده عناب لبخند به لبهای شما می آورد.

21)و بالاخره برای درمان سرطان آب عناب را با کاهو بخورید .

طرز استفاده:

جوشانده عناب : 50 گرم عناب را در یک لیتر آب ریخته و بجوشانید تا حجم آن دو سوم شود.

جوشانده عناب و جو : 14 دانه عناب را با 25 گرم جو پوست کنده مخلوط کرده و در 2 لیتر آب ریخته و آنقدر بجوشانید تا جو باصطلاح شکفته شود و 1/5لیتر آّب باقی بماند . این جوشانده را بگذارید تا ته نشین شود . سپس روی آنرا بردارید و بنوشید .

خیس کرده عناب : تعداد 20 دانه عناب را با 30 دانه مویز دانه گرفته و 30 دانه سپستان و 17 گرم شاخه گلدار بنفشه در نیم لیتر آب خیس کنید و بگذارید تا صبح بماند سپس آنرا صاف کرده و با 50 گرم شیر خشت و 50 گرم ترنجبین مخلوط کنید تا کاملا حل شود سپس قدری گلاب به آن اضافه کرده و بنوشید .

مضرات :

عناب در اشخاص سرد مزاج تولید گاز و نفخ می کند . اینگونه اشخاص باید عناب را با شکر و مویز بخورند . ضمنا عناب نیروی جنسی را کم می کند بنابراین باید با غذاهای محرک مانند عسل خورده شود.

/ 0 نظر / 191 بازدید