جو

کلیات گیاه شناسی

جو گیاهی است علفی و یکساله که ارتفاع آن بسته بانواع مختلف آن تا یک متر می رسد . برگهای آن متناوب و باریک و دراز و به رنگ سبز تیره می باشد .

جو از نظر کاشت به دو دسته تقسیم می شود : جو بهاره و جو پائیزه .

جو بهاره در بهار کشت می شود و احتیاج به سرمای زمستان ندارد و قبل از زمستان دانه می دهد در حالیکه جو پائیزه در پائیز کشت می شود و محتاج سرمای زمستان است .

ترکیبات شیمیایی:

در صد گرم جو مواد زیر موجود است :

آب                         11 گرم

پروتئین                    8گرم

مواد نشاسته ای      78 گرم

کلسیم                   16 میلی گرم

فسفر                    189 میلی گرم

آهن                      2 میلی گرم

سدیم                   3 میلی گرم

پتاسیم                 160 میلی گرم

ویتامین ب 1          0/12 میلی گرم

ویتامین ب 2          0/05 میلی گرم

ویتامین ب 3          3  میلی گرم

ضمنا جو دارای مقدار بسیار کمی آرسنیک می باشد .

خواص داروئی:

جو معمولا به سه صورت در بازار عرضه می شود .

1) جو پوست نکنده که هنوز سبوس آن جدا نشده .

2)جو پوست کنده که پوست آن گرفته شده است .

)3جو سفید که پوست و سبوس آن گرفته شده است و بنام جو مرواریدی معروف است .

جو از نظر طب قدیم ایران سرد و خشک است .

مواد مقوی آن کمتر از گندم بوده ولی قابض و خشک کننده است .

1)غذایی بسیار مقوی برای افراد ضعیف است .

2)خاصیت نرم کننده دارد .

3)در قدیم از جو برای سقط جنین استفاده می کردند .

4)برای نقرس مفید است .

5)جوشانده جو داروی خوبی برای مبتلایان به تب و کم خونی و سوء هاضمه است .

6)ماء الشعیر برای درمان سل ،‌زخم های ریوی و سردرد گرم مفید است .

7)ماء الشعیر خون ساز است و زود هضم می شود.

8)ماء الشعیر را با خشخاش کوبیده برای سردرد مفید است .

9)برای درمان نقرس پماد آرد جو را با آب بر روی قسمت های دردناک بگذارید .

10)آرد جو را با شکر مخلوط کرده غذای خوبی برای اطفال است .

11)بیسکوبیت جو بهترین دارو برای درمان یبوست است و حتی نفخ و شکم درد را از بین می برد.

12)سرد مزاجان باید جو را با شکر بخورند.

13 کشک الشعیر برای مزاج های گرم و اسهال های صفراوی مفید است .

14)برای برطرف کردن گلو درد و ورم گلو کشک الشعیر را قرقره کنید .

15)برای پائین آوردن کلسترول از جو استفاده کنید .

16)جو چون دارای پروتئاز می باشد بنابراین از سرطان جلوگیری می کند .

طرز استفاده:

سمنو یا مالت جو : جو را می توان مانند دیگر غلات خیس کرده و در حرارات معتدل نگاهداری کنید تا جوانه بزند  و هنگامیکه جوانه به حد معینی رسید از آن مالت تهیه کنید . مالت جو دارای ویتامین C فراوان است .

ماء الشعیر : جو پوست کنده و جو پوست نکنده را خوب می شویند سپس آن را در آب جوش ریخته و چند دقیقه می جوشانند و آنقدر آنرا می پزند تا دانه های جو کاملا باز شود و بعد آنرا با پارچه بدون اینکه له شود صاف می کنند و می گذارند تا سرد شود و از آن استفاده می کنند .

کشک الشعیر : جو پوست کنده را با آب مخلوط کرده و آنرا آنقدر می جوشانند تا کاملا باز شود سپس آنرا له می کنند و صاف می کنند  که خود جو نیز داخل آب شود کشک الشعیر شبیه آَش جو می باشد .

عصاره مالت جو : از جوشاندن مالت جو  در آب و غلیظ کردن مایع حاصل در خلاء عصاره مالت جو بدست می آید که دارای مقدار 60 درصد مالتوز ، 10 درصد ساکاروز ، 20 درصد دکسترین و مقداری مواد معدنی و ویتامین های B1 و B2 است .

مضرات :

مضرات خاصی گفته نشده است .

/ 0 نظر / 67 بازدید